חקר
שאלת החקר: האם ייצוג היכולות והתכונות של נשים וגברים בפרסומות הוא שוויוני ?
מתודולוגית החקר
השערתי עוסקת בכך שאינו מתקיים ייצוג שוויוני של תכונות אופי ויכולות של נשים וגברים בפרסומות ניתן לראות זאת בשלל פרסומות. אופן ייצוג המין הנשי בפרסומות הוא מקטין מקבע ומחליש, מנגד הגברים שמציגים אותם חזקים כל יכולים ואפילו ישנם פרסומות שמציגים אותם כחסרי "שכל" כביכול ועצלנים , גם אותם מקבעים בתפקידים שהם כביכול מיועדים לעשות, בדיוק כמו הנשים. צורת הייצוג של המינים בתקשורת מגביל את היכלות ותכונות האופי שכל מין בשל עצמו כתוצאה מאופן הייצוג בפרסומות, דברים אלו משתרשים בתת מודע אפילו ללא רצון וזה מבנה לנו את המציאות הקיימת שאנו נמצאים בה.
האם ייצוג היכולות והתכונות של נשים וגברים בפרסומות הוא שוויוני ?
במהלך המחקר שלי אעשה בדיקה נרחבת על אופן תפיסת ההתנהגות והתכונות של המגדרים בחיי היום שלנו תוך התייחסות לאופן ייצוגם בפרסומות אשר משודרות בטלוויזיה ובכל מכשיר טכנולוגי אחר והשפעתן על התנהגות וקטלוג תכונות למגדר בחברה.
במהלך המתודולוגיה אביא עשר פרסומות משנת 2000- 2020 אשר מתקשרות לנושא החקר שלי אחקור בהן מספר פרמטרים אשר יעזרו לי להבין ואמת יותר לעומק האם באמת אופן ההצגה של יכולות ותכונות אופי של נשים וגברים בפרסומות אינו שוויוני.
לאחר מכן אבנה שאלון ואעשה סוג של סקר בקרב נשים וגברים בחברה האם הם באמת מרגישים כך כלפי אופן הצג היכולות והתכונות של כל מגדר. אחלק 50 עותקים ו-50 נוספים לגברים. תוצאות סקר זה יוכלו לבסס את שאלת המחקר שלי ולאמת זאת במציאות אם אופן ייצוג היכולות והתכונות של נשים וגברים אינו שוויוני.
על מנת להגיע לתשובה לשאלת המחקר שלי אלקור מספר פרמטרים קבועים בכל פרסומת כפי שהזכרתי מעלה. אצפה בכל פרסומת ואאתר באיזה מקצוע הגבר מאופיין שיעסוק ואיזה האישה, גובה, התנהגות, מה משדרים המגדרים, המוצר שמייצגים, לבוש, שיער, מבנה הגוף.
-
מקצוע- מה המקצוע שעוסקים בהם? אם יש כזה.
שאלה זו תעזור לי לבחון האם יש מקצועות אשר מוצגים בפרסומות שמאופיינים יותר כמקצוע של גבר או כמקצוע של אישה. למשל הסטריאוטיפ הידוע ביותר הוא שגבר עובד ומפרנס, עובדת בעבודות כמו מנהל, גנן וכו' ואישה עובדת בבית (עקרת בית) או שאם היא עובדת אז היא תהיה תחת ניהולו של גבר, או תעבודות בעבודות כמו מורה גננת וכו' -
גובה- מהו גובה האישה והגבר בפרסומות?
שאלה זו תעזור לי לבחון האם קיים חוסר שוויון בין המגדרים גם במובן זה. האם בפרסומות הנשים מוצגות גבוהות יותר מגברים או ההפך ומה מתבטא מדבר זה. האם נשים שיותר גבוהות מגברים זה לא בנורמה וההפך. דרך שאלה זו אבדוק בעצם מה הנורמה. למרות שהסטטיסטיקה מראה שגברים גבוהים מנשים הכוונה להראות שבפרסומות ההבדלים הפיזיים מובלטים ומוקצנים -
התנהגות- כיצד הגבר והאישה מתנהגים במהלך הפרסומות?
אבדוק את התנהגות המגדרים במהלך הפרסומות. מה עושה בה האישה ומה עושה בה הגבר. השאלה תעבור בעיקר לקידום השאלה מה ההתנהגות של כל אחד משדרת וכיצד המסר המועבר דרכם העוסק בחוסר שוויון של התנהגות ותכונות אופי. השאלה תתרום לי לבדיקה האם יש דפוס התנהגות דומה החוזר על עצמו בפרסומות. -
מה משדרים- מה ההתנהגות שהגבר והאישה משדרים דרך הפרסומת ? (מינית, מפוחדת..)
שאלה זו תעזור לי לבחון מה ה"מקובל" כביכול בדברים שמשדרים גברים ונשים.
האישה מאופיינת ברוב הפרסומות כיותר מינית, מושכת, "מפתה", ומנגד הגבר מוצג בפרסומות
כמישהו שמשדר יותר כוחניות, חוזק, שליטה מסויימת וישנם פרסומות שיצאו בשנה האחרונה
המציגות את הגבר כטיפש. -
מוצר- מהו המוצר שהפרסומת מייצגת ?
שאלה זו תבדוק איזה מוצרים בפרסומות מייצגים הגברים ואילו הנשים. השאלה תעזור לי
להבין האם קיים גם בנושא זה חוסר שוויון מגדרי, למשל פרסומת על מרכך\ אבקת
כביסה תופיעה בה אישה כי "ידוע" שזה התפקידים של הנשים, ובפרסומת אשר יפרסמו
בה מוצרים לגינון יוצג בה גבר כפרזנטור. -
אופן לבוש-בכל פרסומת מן הפרסומות להלן אתמקד באופן הלבוש של כל אחד מהמגדרים.
מה הם לובשים בעצם?
השאלה תעזור לי לבחון האם נשים מתלבשות בצורה מסוימת ומקובעת והאם גברים אותו הדבר.
האם גבר שלובש ורוד זה "מוזר" והאם אישה שלא לובשת בהכרח בגדים צמודים זה לא מושך כביכול. -
שיער- מהו צבע שיערם ואורכו?
שאלה זו תעזור לי להבין האם קיים הצורה המקובלת שאמור להיראות שערו של גבר ושערה של אישה ואם יש אז מהו. לדוגמא ידוע כי מקובל שלגבר יש שיער קצר ולאישה ארוך, בשאלה זו אבדוק האם סטיגמה זו מוצגת גם בפרסומות באותו אופן, האם לנשים יש רק שיער ארוך והאם לגברים המוצגים בפרסומות יש רק שיער קצר. -
מבנה גוף- מהו מבנה גופם של "השחקנים" בפרסומת? (שמנ\ה או רזה)
שאלה זו תבדוק האם מבנה גופם של הגבר והאישה בכל סוג פרסומת בעשור האחרון הינו חלק בהשרשת אידיאל יופי מסיום (האישה צריכה להיות רזה וקטנה והגבר צריך להיות גדול ושרירי). שאלה זו תתרום למחקר שלי מפני שדרכה אוכל להבין האם קיים חוסר שוויון יכולות ותכונות שלנשים וגברים גם דרך הנראות, האם אישה שרירית וגדולה זה לא בסדר?! והאם גבר נמוך זה לא מקובל?! -
את שאלות מסרק אלו אכניס לטבלה כאשר בציר ה-y יופיעו הפרסומת ובציר ה-x יופיעו שמות הפרמטרים.
ביצוע החקר
ממצאי החקר
-
בעזרת שאלת מסרק א בנוגע למקצוע רציתי לבחון האם יש מקצועות אשר מוצגים בפרסומות שמאופיינים יותר כמקצוע של גבר או כמקצוע של אישה. למשל הסטריאוטיפ הידוע ביותר הוא שגבר עובד ומפרנס, עובד בעבודות כמו מנהל, גנן וכו' ואישה עובדת בבית (עקרת בית) או תעבוד בעבודות כמו מורה גננת וכו'.
אכן מצאתי כי ברוב הפרסומות סטריאוטיפ זה מתקיים. כפי שניתן לראות בממצאי הטבלה ברוב הפרסומות האישה עובדת בעבודות שציינתי והגבר גם. -
שאלת המסרק בנוגע לגובה באה לבחון האם בפרסומות הנשים מוצגות גבוהות יותר מגברים או ההפך ומה מתבטא מדבר זה. האם נשים שיותר גבוהות מגברים זה לא בנורמה וההפך. דרך שאלה זו אבדוק בעצם מה הנורמה. למרות שהסטטיסטיקה מראה שגברים גבוהים מנשים הכוונה להראות שבפרסומות ההבדלים הפיזיים מובלטים ומוקצנים.
ממצרי המחקר מראים כי אכן האישה תמיד נמוכה מהגבר לא משנה הקונוטציה הסיטואציה ואם במציאות יכול להיות שהיא אכן גבוה ממנו ובפרסומת מטשטשים זאת. -
שאלת מסרק התנהגות באה לבדוק מה בעצם תפקידה של האישה ומה תפקידו של הגבר הגבר. השאלה תתרום לי לבדיקה האם יש דפוס התנהגות דומה החוזר על עצמו בפרסומות בכל אחד מהמגדרים.
ניתן לראות באופן גורף לאחר ביצוע המחקר כי ברוב הפרסומות יש פער שוויוני בולט מאוד לעין בין המגדרים אף פעם אין שוויון ביניהם מבחינת התנהגו תמיד מתקיים פעם מסוים. -
שאלת המסרק מה משדרים תעזור לי לבחון מה ה"מקובל" כביכול בדברים שמשדרים גברים ונשים.
מצאתי כי ברוב הפרסומות בדומה לשאלת מסרק התנהגות אכן מתקיימים פערים בין המגדרים וכן ברבם כפי שציינתי האישה מתנהגת כמינית יותר והגבר כבעל מחזק יותר אך לא ניתן לראות זאת באופן גורף בכל הפרסומות. -
שאלת מסרק מוצר באה במטרה לבדוק איזה מוצרים בפרסומות מייצגים הגברים ואילו הנשים. השאלה תעזור לי להבין האם קיים גם בנושא זה חוסר שוויון מגדרי, למשל פרסומת על מרכך\ אבקת כביסה תופיע בה אישה כי "ידוע" שזה התפקידים של הנשים, ובפרסומת אשר יפרסמו בה מוצרים לגינון יוצג בה גבר כפרזנטור.
בשאלה זו ממצאי המחקר אינם חד משמעים ולא ניתן להגיד כי קיים בנושא זה איזשהו קיטוג מוצר למגדר על פי סטריאוטיפים ישנים. -
שאלת מסרק לבוש תבחון האם נשים מתלבשות בצורה מסוימת ומקובעת והאם גברים אותו הדבר. האם גבר שלובש ורוד זה "מוזר" והאם אישה שלא לובשת בהכרח בגדים צמודים זה לא מושך כביכול.
גם בנושא הלבוש לא ניתן לקבוע חד משמעית כי יש קיבעון מסוים בנוגע ללבוש אך כן ניתן לראות מכנה משותף בפרסומות 1,3,4,5 והוא לבוש חשוף מצד האישה. -
שאלת המסרק בנוגע לשיער תעזור להבין האם קיימת צורה מקובלת לנראות שערו של גבר ושערה של אישה ואם יש אז מהו. לדוגמא ידוע כי מקובל שלגבר יש שיער קצר ולאישה ארוך. אבדוק האם סטיגמה זו מוצגת גם בפרסומות באותו אופן.
ממצאי שאלת מסרק זו מראים באופן גורף כי בכל הפרסומות לגבר יש שיער קצר ולאישה ארוך, לא ניתן לראות יוצא מן הכלל. -
שאלת מסרק מבנה גוף תבדוק האם מבנה גופם של הגבר והאישה בכל סוג פרסומת בעשור האחרון הינו חלק בהשרשת אידיאל יופי מסיום (האישה צריכה להיות רזה וקטנה והגבר צריך להיות גדול ושרירי).
ממצאי המחקר מראים כי ברוב כולל של הפרסומות האישה היא רזה והגבר ברוב מוחלט של הפרסומות גדול ממנה, שרירי או סתם בכל מבנה גוף גדול יותר מבחינה ביולוגית אכן ידוע כי רוב הגברים בעלי מבנה גוף גדול יותר אך יש המון יוצאים מן בכלל וזה לא בא לידי ביטוי בפרסומות, מראים בעיקר את המובן מאליו כפי שהזכרתי אידאל היופי..
סיכום
לאחר סיום בניית הטבלה והרכבת שאלות המסרק שאותן בדקתי בפרסומות הנבחרות הגעתי למספר מסקנות בעקבות כך על נושא ייצוג שוויוני של נשים וגברים בפרסומות.
ראשית בדקתי האם יש קטלוג למקצועות שנשים עוסקות בהם בפרסומות וגברים, משאלת מסרק זו הגעתי למסקנה כי בפרסומות שאכן צוין בהן מקצוע אין חוסר שוויון מסוים משמעותי שניתן להעיד עליו, המקצועות מגוונים ואין כל כך קטלוג קבוע של מקצוע למגדר אך כן היו מספר פרסומות שהיה ניתן לראות את הפערים ואת הסטיגמות הקבועות שנשים הן עקרות בית או תחת ניהולו של בגבר וגברים עוסקים בניהול (קבלת החלטות) או עבודות פיזיות.
שאלת המסרק הבאה אשר שבדקתי זהו גובה. המסקנה העיקרית שהגעתי אליה משאלה זו זה שבכל הפרסומות האישה תמיד מוצגת נמוכה מהגבר דבר זה הוא חוסר שוויון בין המגדרים ואפשר להגיד שכבר הבנה לנו מציאות מסוימת שהנורמה היא שהגבר גבוה מהאישה, ואם הדבר מתהפך זה נראה לנו מוזר בעין.
לאחר מכן בדקתי בפרסומות את התנהגות המגדרים, בחלק מהפרסומות הגבר מוצג כטיפש, בחלק פראי, בחלק חכם, ניהולי.. וכך גם מבחינת האישה אין התנהגות מסוימת המשותפת לכל הפרסומות בחלק היא מוצגת כחכמה בחלק ככנועה.. אך במספר פרסומות גדול האישה התנהגה בצורה מינית. לכן המסקנה היוצאת משאלה זו היא שאכן בסופו של דבר יש מכנה משותף ודמיון מסוים לצורות התנהגות שהנשים והגברים מוצגים בפרסומות.
הדבר הבא אשר בדקתי בפרסומות הוא מה משדרים המגדרים, משאלה זו הגעתי למסקנה כי ברוב הפרסומות האישה משדרת מיניות\חוכמה רבה\טיפשות או שילוב של כמה מהמאפיינים הבאים יחד, והגבר משדר טיפשות\ כוחניות\ אחריות\ חכמה...
הדבר הבא אשר בדקתי זה מוצר האם קיים הבדל בין מוצרים שנשים מפרסמות למוצרים שגברים מפרסמים, המסקנה הבאה לידי ביטוי משאלה זו היא לא חד משמעית אך כן ניתן לראות כי פרסומות אשר מפרסומות מוצרים לכביסה האישה היא הפרזנטורית וגם אופן ההתנהגות שלה מותאם, בפרסומות אוכל כמו להמבורגרים האישה היא גם הפרזנטורית ואפשר להגיד שניתן לראות בנוסף התנהגות תואמת בין הפרסומות אוכל אשר בדקתי. מעבר לכך לא הגעתי למסקנה חד משמעית בנוגע לחוסר שוויון בין המגדרים.
השאלה הבאה אשר בדקתי היא אופן לבוש המגדרים האם יש צורת לבוש מסוימת ומקובעת. המסקנה שניתן לראות חד וחלק ממילוי הטבלה שביצעתי זה כי הגברים תמיד לבושים בחליפה\בגדי ספורט, לבוש בסיסי רגיל "המתאים לגבר" כביכול חוץ מפרסומת אחת יוצאת דופן שבה הגבר ללא חולצה. האישה מנגד ניתן לראות חד וחלק שבאופן גורף ב- 95% מהפרסומות האישה בלבוש חשוף\עירום\ לבושה כעקרת בית.
בנוסף בדקתי את שיער המגדרים אורכו וצבעו האם ניתן לראות מכנה משותף בפרסומות מבחינה זו וחוסר שוויון בין המגדרים בעקבות כך, המסקנה הנראת לאחר ניתוח הפרסומות היא שבכל הפרסומות הנשים עם שיער אורך והגברים עם קצר לא ניתן לראות באף פרסומת שלגברים יש שיער ארוך יותר מהאישה. ולגבי צבע השיער אין התייחסות משמעותית כי הוא מגוון.
הדבר האחרון אשר בדקתי בצפייה בפרסומות זה מבנה גופם של המגדרים בדקתי האם מבנה גופם של הגבר והאישה בכל סוג פרסומת בעשור האחרון הינו חלק בהשרשת אידיאל יופי מסיום והאם קיים חוסר שוויון יכולות ותכונות שלנשים וגברים גם דרך הנראות, האם אישה שרירית וגדולה זה לא בסדר?! והאם גבר נמוך זה לא מקובל?! משאלת מסרק זו הגעתי למסקנה כי מבנה גופם של הגברים לא עקבי הוא מגוון, אך הנשים בכל הפרסומות מופיעות כרזות וחטובות בלי יוצא דופן.
לסיכום, בעקבות ניתוח מספר פרסומות מהעשור האחרון על ידי שאלות מסרק שהתייחסתי אליהן בפרסומות ובניית הטבלה הגעתי למספר מסקנות חד משמעיות בנוגע לנושאים מסוימים כגון אופן לבוש ומבנה גוף. מסקנות אלה עונות חלקית על שאלת המחקר שלי האם ייצוג היכולות והתכונות של נשים וגברים בפרסומות הוא שוויוני? הן עונות רק חלקית מפני שניתן לראות כי אכן בחלק ניתן לראות בבירור חוסר שוויון תכונות ויכולות של נשים וגברים ובחלק לא ניתן להצביע על כך חד משמעית.