שאלות סיכום להבנת הזירות
הסבר את הקשר שבין פרסומות לבין "הבנייה חברתית של המציאות". כיצד יוצרות הפרסומות אותן בחנת בעבודתך הבנייה של המציאות?
הבנייה חברתית של המציאות זה בעצם הבניה חברתית היא מונח בתחום התאוריה הסוציולוגית. על פי התאוריה הסוציולוגית העולם האנושי אינו טבעי במובן כלשהו. הסדר החברתי הוא תוצאה של תהליכים חברתיים. ומה שנחשב למציאות מעוצב על ידי אינטראקציה של חברים בתרבות או בחברה מסוימת. הבניה חברתית בתקשורת המונים יוצרת את דעת הקהל בנוגע לחדשות, בידור ותרבות פופולרית. מבחינה חדשותית המציאות שמוצגת היא בהכרח הבניה סלקטיבית:
כלומר, פיסות מידע 'עובדתיות' שמוצגות דרך נקודת מבט מסוימת בערוץ אחד,
הם לאו דווקא מה שנראה בערוץ אחר.
הבנייה חברתית של המציאות היא לרוב נתפסת כסמויה לעין, לא תמיד ניתן
להבחין בכך שקורה דבר כזה.
התקשורת אינה מראה את המציאות כפי שהיא, אלא היא מעצבת תמונה של
המציאות.
בו בזמן, התקשורת היא הגורם המרכזי שמתווך בינינו, האזרחים, לבין המציאות.
אנחנו נגישים למציאות רק בסביבה הקרובה אלינו וכל מה שחורג מכך נגיש לנו
רק באמצעות התקשורת. לכן התקשורת מבנה עבורנו את המציאות.
כלומר, התמונה שהיא מעצבת נחשבת בעינינו כאילו זו המציאות.
המושג מתקשר לעבודה שלי בכך שנושא המחקר הוא הצגת שוויון יכולות של
נשים וגברים בפרסומות, במהלך החקר אפשר יהיה לראות את הצגת נושא זה בפרסומות ואת ההבניה החברתית שמתקיימת בנושאים רבים בחברה בעקבות הפרסומות.
ברוב הפרסומות שהצגתי בעבודתי ניתן לראות בבירור ניסיון להעברת מציאות מסוימת, לי יש את האפשרות לראות זאת מפני שלמדתי וחקרתי על הנושא, הזה אך אנשים אחרים שאינם מודעים לכך לא מבינים שבעצם הפרסומות בונות לנו מציאות מסוימת שלא תמיד תואמת למציאות שאנחנו חיים, מציאות שבסופו של דבר משפיע על החברה וגורמת לה להתנהג בהתאם.
אך כיום ניתן לראות כי הרבה יותר נלחמים על על שינוי הדעות והמראות בפרסומות בחברה והעלאת המודעות בנוגע שוויון יכולות ותכונות של נשים וגברים בפרסומת.
התיאוריות הביקורתיות מייחסות השפעה לשיקולים כלכליים על תוצרי התקשורת. כיצד לדעתך משפיע השיקול הכלכלי על מקרי הבוחן אותם בדקת בעבודתך?
תיאוריה ביקורתית היא שם כללי לאסטרטגיה אקדמית ואינטלקטואלית שנוסחה בכדי לאפיין פעילות אקדמית בתחומי החברה שתכליתה ראייה ביקורתית של החברה וחתירה לשינוי בה. התאוריה הביקורתית שהעבודה שלי היא עוסקת בה היא תיאוריה ביקורתית של חברה. עבודת החקר שלי עוסקת בשוויון יכולות ותכונות של נשים וגברים בפרסומות, והדילמה שלי עוסקת האם להציג בצורה שוויונית יכולות ותכונות של נשים וגברים בפרסומות או לא. העניין הכספי בדילמה שאני עוסקת בה עומד על שני הצדדים המנוגדים מצד אחד בשלבים הקודמים בעבודתי ניתן היה לראות כי בפרסומות המציגות בצורה לא שוויונית יכולות ותכונות של נשים וגברים כמות הרייטינג גבוה יותר מה שאומר שהפרסומת מכניסה יותר כסף. מהצד השני פרסומות המציגות בצורה שוויונית יכולות ותכונות נשים וגברים כמות רייטינג נמוכה יותר ברוב המקרים, מה שמעיד על כך שהפרסומת מכניסה פחות כסף.
הוכחתי בעבודתי בעקבות הפרסומות כי אכן פרסומות לא שוויוניות הן בעלות יותר רייטינג לכן התיאוריה הביקורתית המייחסת השפעה לשיקולים כלכליים על תוצרי התקשורת נכון.
ברוב המקרים חשוב יותר למפרסמים/חברות להציג משהו שגוי שעלול להשפיע בצורה שלילית על חברה מפני שהשיקול הכלכלי הרבה יותר חשוב, בעצם חשוב להם יותר להרוויח כסך מאשר להשפיע בצורה חיובית על החברה.
זה ידוע כי השיקול הכלכלי הוא השיקול העיקרי כיום כמעט בכל נושא אפשרי, אך עם הקדמה שאנחנו נמצאים בה אולי כדאי באמת להתקדם גם בנושא זה לעלות אותו למודעות וליצור דברים טובים יותר בפרסומות שגם יצרו הכנסות טובות מבחינה כלכלית.
להלן שני פרסומות האחת מציגה בצורה שוויונית יכולות ותכונות של נשים והאחרת בצורה לא שוויונית, כפי שציינתי ניתן לראות בבירור את הפרשי הצפיות בכל אחד מהפרסומות. כמות הרייטינג של הפרסומת המציגה בצורה לא שוויונית הרבה יותר גבוה מאשר הפרסומת המציגה בצורה שוויונית.
מציגה בצורה לא שוויונית יכולות ותכונות של נשים וגברים.
מציגה בצורה שוויונית יכולות ותכונות של נשים וגברים.