סיכום ודיון
סיכום
הדילמה שעסקתי בה עמדה על שני ערכיה הסותרים מצד אחד ייצוג שוויוני של נשים וגברים בפרסומות, מצד שני ייצוג להציג בעצם באופן לא שוויוני יכולות ותכונות אופי של נשים וגברים בפרסומות.
הדילמה משכה אותי לחקור לעומק יותר את הפרסומות ולהבין בבירור מה בעצם יותר משתלם לפרסומאים, איזה פרסומות נפוצות יותר בשוק הפרסומות וכמובן את ההשלכות על החברה שאנחנו חיים בה.
הגעתי למספר מסקנות בעקבות דילמה זו והראשית היא שעם כל הקידמה הקיימת והמתפתחת זה הנושא מבין היחידים שנשאר מאחור.
אנחנו כבר נמצאים ב-2021 ועדיין מפרסמים ומקדמים מוצרים רעיונות חברות וכו... בצורה סקסיסטית ולא שוויונית במיוחד.
המסקנה המרכזית הנוספת היא כי באמת יש הבדל עצום בכמות הצפיות בין פרסומות שמציגות בצורה לא שוויונית תכונות ויכולות של נשים וגברים לבין פרסומות שמציגות בצורה שוויונית יותר.
ניתן לראות כדוגמא בפרסומות מטה כי הפרסומות שנכללות באפשרות ב', שהיא לא להציג בצורה שוויונית יכולות ותכונות של נשים וגברים, כמות הרייטינג בהן יותר גבוה.
העבודה שלי עוסקת בייצוג שוויוני של נשים וגברים בפרסומות.
במהלך העבודה חקרתי את נושא הייצוג של נשים מול גברים בפרסומות, צפיתי בפרסומות ניתחתי אותן ומשם חקרתי את הנושא האם מייצגים יכולות ותכונות של נשים וגברים בצורה שוויונית או לא.
פרסומת היא פעולה שנעשית בדרך כלל בתשלום, אשר מציגה ומקדמת מכירה של סחורה, שירות או רעיון.
בעקבות השלבים הקודמים של העבודת חקר נבעה דילמה המוצגת מעלה וממנה שתי אפשרויות לפתרון.
האפשרות הראשונה היא להציג בצורה שוויונית יכולות ותכונות אופי של נשים וגברים.
אפשרות זו עוסקת בעצם באופציה של הפרסומאים להציג באופן שוויוני והוגן את היכולות והתכונות של נשים וגברים והרווח היוצא מפעולה זו זה השפעה משמעותית בצורה טובה על החברה ודחיפה ענקית לשוויון בין נשים לגברים שנלחמים עליו היום. בניגוד למה שקורה תקופה מאוד ארוכה בפרסומות, דוגלים לייצר בפרסומות חוסר שוויון ולתת מקום לסטריאוטיפים.
ההפסד שיכול לבוא לידי ביטוי מהאפשרות להציג נשים וגברים בצורה שוויונית זה שכמות הרייטינג תהיה נמוכה יותר מפני שיכול להיות שהפרסומת תיצור פחות עניין ורעש סביבה בקרב הצופים ובעקבות כך כמות הרווחים תרד.
פרסומת זו היא למטרת לפרסום kotex (חברה למוצרי היגיינה לנשים) הפרזנטורית בפרסומת זו אור שפיץ קונדיטורית מצליחה. הפרסומת הזו פונה לקהל הנשי ואומרת להן שהן יכולות הכל בדיוק כמו גברים, במקרה הזה, זה בעניין פתיחת עסק פרטי. אור שפיץ המוצגת בפרסומת מספרת כי תמיד אמרו לה שהיא לא תצליח עם כל עניין הקונדיטוריה הזה והחלום הוורוד שלה, והיא מנגד כל הקולות רקע פתחה עסק נורא מצליח במרכז תל אביב. בעצם בפרסומת זו מביאים לידי ביטוי את הניסיון ליצור שוויון יכולות ותכונות של נשים וגברים.
הפרסומת היא לחברת yes הפרזנטורית בפרסומת היא נועה קירל זמרת.
במהלך הפרסומת ניתן לראות את קירל מתגייסת לצבא ובהתחלה אביה בפרסומת אומר לה שדורות לפניה (אביה סבא..) היו קצינים בצבא וגם ממנה מצפים, בהמשך ניתן לראות אותה לוחמת בצבא ומסביבה בדיוק כמו שאר החיילים הבנים שנמצאים איתה, לא רואים שהיא מקבלת "הנחות" בגלל שהיא אישה.
הפרסומת הזו היא בדיוק מטרתה של האפשרות הראשונה- להציג באופן שוויוני יכולות ותכונות של נשים וגברים, והיא מבטאת את זה בצורה הכי טובה שיש מפני שהיא מעבירה מסר משמעותי שנשים יכולות לעשות בדיוק מה שגברים עושים.
האפשרות השנייה היא לא להציג בצורה שוויונית יכולות ותכונות אופי של נשים וגברים. אפשרות זו היא בעצם הניגוד המוחלט של אפשרות א' והיא בעצם עוסקת בכך שלא להציג בצורה שוויונית יכולות ותכונות אופי של נשים וגברים בפרסומות על מנת להרוויח כמות רייטינג גבוה יותר והשפעה על החברה בצורה מסוימת, העצם השפעה הפוכה מההשפעה של אפשרות א'. אך המחיר של פרסומות אשר מציגות בצורה לא שוויוניות יכולות ותכונות אופי של נשים וגברים זה השפעה לא בהכרח טובה על החברה הנחשפת לפרסומות, הבניית מציאות שגויה ופוגענית.
פרסומת זו היא לחברת בזק הפרזנטורית המרכזית בה היא אלה לי, זמרת שנחשפה בתוכנית הכוכב הבא לאירוויזיון. בפרסומת זו היא שרה על כך שנות חייבות עכשיו, מציגים את הבנות בצורה שטחית, העבודות שלהן זה ברשתות החברתיות (טיקטוק אינסטגרם), רואים אותה פונה לאמה שנמצאת במטבח אופה עוגה ולאחר מכן פונה לאביה שמשחק פלייסטיישן, ובהמשך היא ממשיכה ושרה שבנות עובדות קשה בלהינות ורואים עוד פעם מישהי עובדת במטבח.. הפרסומת מבטאת באופן בולט את האפשרות השנייה שעוסק בייצוג בצורה לא שוויונית של נשים וגברים בפרסומות ואפשר להוסיף גם שבפרסומת זו יש הרבה סטריאוטיפים למיניהם. בפרסומת הזו ניתן לראות כי גם כמות הרייטינג מאוד גבוה לעומת הפרסומות הקודמות.
בפרסומת זו שמטרתה לפרסם את חטיף פסקזמן של עלית בה משחק השחקן
עידו מוסרי. ניתן לראות במהלך הפרסומת ההפך הגמור ממה שכביכול מקובל,
מוסרי משחק בפרסומת גם את הגבר וגם את האישה, הוא בתפקיד האבא אך אבא לא
כמו שרגילים לראות בפרסומות, הוא מקפל כביסה מאכיל את התינוק ובקיצור סוג של
עקרת בית. ומנגד האישה בתפקיד המפרנסת נראה כי היא עובדת במשרה מכובדת
במשרד.. פרסומת זו מבטאת גם את אפשרות ב', להציג באופן לא שוויוני יכולות ותכונות
אופי של נשים וגברים בפרסומות. רק שבה הצדדים התהפכו מהנורמה החברתית
כביכול (האישה בבית הגבר עובד) האישה בתפקיד המפרנסת והגבר בתפקיד
ה"עקרת בית" אך עדיין ניתן לראות כי הצדדים הם נורא קיצוניים, זה לא ששניהם עובדים
ועושים ביחד את עבודות הבית, תמיד יש צד שעושה את הכל.
הדילמה עוסקת בשני נושאים יחסית מנוגדים מצד אחד האם להציג בצורה שוויונית יכולות\תכונות אופי של נשים וגברים בפרסומות על מנת ליצור שוויון מגדרי בחברה או להציג בצורה לא שוויונית על מנת להעלות את הרייטינג? בעצם הדילמה היא האם העדפה של הפרסומאי היא עניין הרייטינג או השפעה בצורה חיובית יותר על החברה. דילמה זו המניבה שתי אפשרויות רלוונטיות ומהן את הרווח וההפסד של כל אפשרות.
לפי דעתי אפשרות א היא הלגיטימית ביותר מפני שתמיד עדיף ובמיוחד בימנו השפעה יותר חיובית ותומכת על פני רייטינג וכסף.
אוריינות תקשורתית
הדילמה שאני עוסקת בה מתקשרת ישירות לעולם התקשורת.
במיוחד בימים אלה נושא השוויון המגדרי הולך ומתעצם בעולם התקשורת, אכן נתנו ונותנים לנושא הזה הרבה יותר במה מפעם.
חלק מהסיקור בתקשורת בנושא השוויון המגדרי בין גברים ונשים זה למטרת מניעת אלימות נגד נשים מפני ששומעים על יותר ויותר מקרים קשים, כיום זה שלא כמות המקרים עלתה פשוט נותנים לסיפורים האלה יותר מקום במטרה למנוע את המקרה הבא. דוגמא קלאסית של מקרה מהסוג הזה הוא של שירה איסקוב בחורה צעירה שניצלה מידי בעלה, בעקבות כך הייתה לה הזדמנות לספר את הסיפור שלה ולהציל עוד נשים, היא אפילו הדליקה משואה ביום העצמאות יחד עם האישה שהצילה אותה.
בנוסף ישנם מספר פרסומות רחב שמטרתו זה נטו קידום השוויון בין נשים וגברים ומעבר לקח הרבה פרסומות המקדמות דרך כך את המוצר שלהם.
מתקיימים היום מאמצים רבים לשינוי הסטטוס החברתי שקיים שנים רבות בנודע לשוויון יכולות ותכונות של נשים וגברים דרך התקשורת כי ידוע שזה כלי שיכול לעזור ולשנות דברים מקצה לקצה.
כתבה בנושא
אוריינות אזרחית
ניסוי חברתי- מגדר בגן ילדים
כיום נושא הדילמה שלי, שוויון יכולות בין גברים ונשים מסעיר את הרשתות החברתיות ואת האזרח הפשוט או אפילו לא הפשוט במיוחד (מפורסמים). הוקמו המון תנועות חברתיות לקידום השוויון, להגברת הפמיניזם בחברה, להעלאת המודעות שנשים וגברים יכולים לעשות את אותם הדברים, לעבוד באותם עבודות, לקבל אותה משכורת (אכן יד פערים במשכורת בין נשים וגברים גם אם הם ברותו תפקיד אותה דרגה..).
מעמד האישה כיום אינו כמו שהיה פעם. נשים היום מעיזות להשוות עצמן למעמד הגבר לעבוד בעבודות שכביכול מאופיינות כעבודות של גברים. ואותו הדבר קורה גם בעולם הגברי, גברים כיום אינם מתביישים לעבוד כמאפרים, מעצבי אופנה וכו.. אלה עבודות כנ"ל המאופיינות כעבודות של נשים. לרשתות החברתיות בימים אלה יש אמירה גדולה בכל הנוגע לנשוא שוויון יכולות ותכונות של נשים וגברים, מספיק שאדם מסוים יפרסם פוסט\יקים מחאה חברתית בנושא שנגע בו הקשור לכך יעשו מזה עניין גדול ויהיה אפשר לראות תוצאות מידיות, אך חשוב להדגיש כי הנושא הזה חם מאוד מסביב לעולם בשנים האחרונות. עלתה המודעות בצורה מאוד משמעותית בחברה כיום.
גם בתי הספר משתדלים להביא ייצוג של נשים וגברים בכל הנודע להישגים שנחרטו בהיסטוריה ובכללי אנשים פורצי דרך.